Vakıflar Bölge Müdürlüğü Çalışmaları Başlattı

Eski Cami Restore Ediliyor

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait tarihi Hacı Ahmet Camisi’nin restore edileceği bildirildi.

Eserin restorasyon projesini hazırlayan Abidat Restorasyon Mimarlık firma sahibi Mimar Ahmet Sevgilioğlu, yaptığı açıklamada, 2 asra yakın bir geçmişi bulunan tarihi caminin dokusu korunarak restore edileceğini söyledi.

Projenin onay aşamasında olduğunu belirten Sevgilioğlu, “Koruma kurulu kayıtlarında caminin giriş kısmında eklentiler olduğu görülüyor. Ancak şu anki görüntülerde bu eklentiler yer almıyor. Bu nedenle kurul üyeleri, eklentilerin araştırılması için inceleme yapılmasını istedi. Bunun üzerine eklenti görülen kısımda raspa çalışması yapılacak ve çıkan sonuç kurula sunulacak” dedi.

Restorasyon projesi kapsamında caminin dış cephe sıvasının yenileneceğini vurgulayan Sevgilioğlu, şunları kaydetti: “Proje kuruldan geçtiği takdirde caminin minaresi ve pencere doğramaları dokusuna uygun bir şekilde yenilenecek. Ayrıca taban ve tavan da elden geçirilip bir köşeye musalla taşı yerleştirilecek. Özetle cami ilk yapıldığı günkü gibi olacak ve günümüz teknolojik konforu da özgün yapısı bozulmadan eklenecek. Abana halkı, ecdadının eseri olan bu yapıda ibadet etmenin huzurunu yaşayacaktır.”

Caminin restorasyonu için girişimlerde bulunan Belediye Başkanı Rıdvan Oyar da projenin kuruldan geçtiği takdirde çalışmaların başlayacağını söyledi.

”Caminin restore edilerek yeniden hayat bulması en büyük isteğimizdi” diyen Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, “Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte cami, tarihi dokusunu koruyarak orijinaline yakın bir görünüm kazanmış olacak” diye konuştu.

Loading