reklam
ABANA EZİNE DERESİ KUŞ POPÜLASYONUNU İÇİN NE YAPABİLİRİZ.
     19 Şubat 2024 yılında Kastamonu valimiz Meftun Dallının başkanlığında valilik toplantı salonunda Abana Kaymakamı, Abana Belediye Başkanı, Tarım Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü, DSİ 23.Bölge Müdürlüğü, Kastamonu İl Özel İdaresi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kastamonu Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Gazeteci Emim Eğri ve ben Mehmet Şenol bir araya gelerek Göç yolu üzerinde kuş türleri için önemli bir uğrak noktası olan Abana Ezine Deresinde güvenli bir şekilde dinlenme, beslenme ve üreme alanı nasıl ve ne şekilde yaratılabilir konusu ele alındı.
    Hazırlanan sunum ile Abana Ezine deresi tarihçesi, sel öncesi doğal ortamı ve sel sonrası durumu fotoğraflar ile anlatıldı. Sonrasında alanın Doğal sit alanına dönüştürülmesi ele alındı uzun anlatımlar sonrası DSİ 23. Bölge Müdürlüğü itirazı ile sit alanı olmasına izin verilemeyeceği ifade edildi.
   Ezine deresi içinde tarafımızca bazı önerileri sunduk göçmen kuşların derede güvenli ortamda olabilmeleri popülasyonun artması ve yerleşik kuşlar için istediğimiz taleplerimiz önerilerimiz ve isteklerimiz kesinlikle olamaz karşılığı ile aynı kurum DSİ 23. Bölge Müdürlüğünce ret edildi.
  Ezine deresinde 2021 yılındaki sel felaketi öncesi her türlü yerleşime, derenin daraltılmasına iç temizliği ile ilgisi olmayan sorumlu kurum küçük adacığa, küçük gölette ve en acısı kenarlarda sazlık alanlara sele sebebiyet verir diye karşı çıkarak hiçbir öneri ve yaklaşım göstermeden bölge bizim sorumluluğumuzda diyerek herhangi bir işleme izin vermeyeceklerini ifade ettiler.
  2014’den yılından beri Ezine deresi için yapılan yanlışları, ilgisizliklere keşke bizlerin ikazlarını dikkate alarak bir çalışma yapsaydınız dileklerimiz ile mevzu kapandı.
Sayın Valimizin ve Üniversite ve bazı kurumların olumlu yaklaşımı bizleri sadece mutlu etti.
Ezine deresinin doğu ve batı tarafındaki yollarda ve Abana İnebolu karayolu üzerindeki köprünün gidiş geliş yönünde tanıtıcı, bilgilendirici, derede kayıt altına alınan kuş türlerinden oluşan fotoğraflar ile panolar ve tabelalar halinde düzenleyelim önerimizde ilgi görmedi.
    Sonuç olarak Abana Ezine deresi bizim için çok önemli olan bir yer göçmen ve yerleşik kuşlarımız için gösterdiğimiz, verdiğimiz çaba sonuçsuz kaldı ama gene de biz elimizden geldiğince Kastamonu kuş haritasını oluşturmaya devam edeceğiz.
Mehmet ŞENOL

Loading

Facebook Comments Box

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz