Tansiyon Yükselmeden Seyfi Kartal’dan Sağduyu Çağrısı…

HAYDİ ABANA, BU KEZ BEŞ YIL BİRBİRİMİZLE BARIŞIK OLALIM

Şimdi bazılarınız diyecekler ki: “Biz zaten barışığız.” Buna ben de inanmak istiyorum. Ancak seçim sonrası insanlarımıza bakıyoruz; karşıt gruba mensup birisiyle karşılaşmamak için adeta köşe kapmaca oynuyorlar. Bu durum maalesef ki en yakın dost, arkadaş veya akrabalar arasında dahi yaşanabiliyor.

İnanın, başkan adaylarıyla —özellikle yaz aylarında Abana’ya geldiklerinde— sıkıntı yaşamamak için resmi adreslerini ilçemize aldırmayıp oylarını gurbetteki yerleşim birimlerinde kullanmayı tercih edenler var.

Elbette Abana sevdalısı idealist kişilerin, yazımda sözünü ettiğim anlayışa takılmadan ilçenin menfaati neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını söyleyebilirim. Fakat bu tabii ki istisnai bir durum.

Abana’da seçim sonrası kalıcı dostlukları daim kılmak adına; propaganda döneminde siyasi partilere mensup belediye başkan adaylarımızın koltuk uğruna birbirlerine kırıcı sözcükler sarf etmeleri halinde, bu durum ilçedeki seçmen kitlelerini ayrıştırabiliyor. Bu ayrıştırma bazen beş yıl değil, uzun yıllar sürebiliyor. Hatta sohbet ortamlarında “biz ve onlar” veyahut “onlar ve biz” gibi sözcükler fikri bölünmelere, bunun neticesinde de her iki tarafın zarar görmesine yol açıyor.

Diğer yandan, Abana’da oy kullanacak gurbetçi grupların; mevcut Belediye Başkanı Rıdvan Oyar’ın ilçeye kazandırdığı yatırımları ölçü aldıkları, buna karşın geçmiş üç dönem Abana’ya eldeki imkânlar ölçüsünde gözle görülür hizmet veren Şevket Yazkan’la da dostluk ve arkadaşlık bağları bulunduğunu, siyasi görüş ayrılıkları ve oy kaygısı yüzünden her iki değerli insanla dostluklarının zedelenmemesi gerektiğini düşündüklerini biliyoruz.

Buradan Abana’da siyasete soyunan can dostlarıma sesleniyorum: Bu kez, Ankara’daki üst düzey siyasi parti yöneticilerinin birbirlerine karşı sarf ettikleri ağır, hakaretimsi söylemler propaganda yaptığınız sırada size ilham kaynağı olmasın. Ölçünüz Abana ve Abanalı olmak olsun.

Bütün iyi niyetlere rağmen başkan adaylarımız ve siyasetçilerimizin propaganda sırasında, seçim heyecanı ve atmosferi içinde birbirlerini inciten sözleri olmuşsa dahi; oy sayımı bittiği anda sarf edilen olumsuz sözlere bağlı yaşanan sıkıntılı olayları geride bırakıp yeni, yepyeni beyaz bir sayfa açılarak değil beş yıl süreyle, insanların yaşam boyu birbirleriyle barışık olmaları hiç de zor olmayacaktır. Abana sokakları, siyaset arenasından sarf edilen kırıcı sözlere takılarak hasmane bakışlarla günlerini heba eden kişilerin yaşadığı bir ilçe olmamalıdır.

Abana’da özlenen tablo budur. Hoşça kalın.

Seyfi KARTAL

WAPC: Dünya Basın Konseyi Üyesi

Dipnot: Siyasi propagandanın hız kazanacağı zaman öncesinde, seçim yarışına girecek adayların centilmenlik gereği birbirlerinin seçim bürolarını ziyaret edip, bir arada yemek yeme imkânları olmasa dahi karşılıklı olarak keyifle bir kahve içmelerini öneririm.

Loading